Categorieën
Therapie

Lymfedrainage en oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van vocht in het lichaam wat vervolgens leidt tot een zwelling van het betreffende lichaamsdeel. Het wordt lymfoedeem genoemd wanneer de oorzaak van het oedeem in het lymfestelsel ligt.

Oorzaken lymfoedeem:

Dit kan aangeboren zijn, maar dit komt maar weinig voor. Wat vaker voorkomt is een vertraagde afvoer via de lymfe. Een voorbeeld hiervan is een lymfoedeem van de arm, dat kan ontstaan na het weghalen van lymfeklieren in de oksels bij borstkanker.
Een andere oorzaak is beschadiging van de lymfevaten door wondroos. De enorme zwelling van een bijv. been is het gevolg door een beschadiging van de lymfevaten.

Behandeling lymfoedeem:

Om lymfoedeem te voorkomen is het belangrijk oedeem (door wondroos, diep-veneuze trombose, veneuze insufficiëntie of lymfeklierdissectie) in een vroeg stadium te behandelen.

Manuele lymfedrainage:

Dit is een speciale massagetechniek bedoeld om de lymfeafvoer te bevorderen. Het vocht wordt dan verplaatst naar delen van het lichaam waar de lymfeafvoer wel normaal functioneert.

Oefentherapie:

Dit bestaat uit oa uit ademhalingsoefeningen. Verder zijn er nog oefeningen waar spieren aangesproken worden die het lymfestelsel stimuleren doordat ze als een soort pomp waardoor de afvoer verbeterd.

Verder wordt er nog ter ondersteuning gebruikt gemaakt van zwachtels en bandages, maar ook fysiotape kan goed gebruik worden ter bevordering van de vochtafvoer.
Wanneer het oedeem voldoende is afgenomen en de situatie stabiel is wordt de patiënt naar een huidtherapeut doorverwezen om een therapeutisch elastische kous aan te meten.